Hvorfor oppstår hvite flekker på tennene?
Hvite flekker på tennene skyldes mineraliseringsforstyrrelser som endrer emaljens gjennomsiktighet, noe som gjør at enkelte områder ser lysere ut. Over tid kan de hvite flekkene få en gulaktig tone.
Flekkene kan variere i størrelse og form, og forekomme på én eller flere tenner. Fordi emaljen i de berørte områdene ofte er svakere, kan tennene være mer følsomme, noe som øker risikoen for ising, misfarging og ytterligere skader.
Årsaken til hvite flekker er ofte genetisk, men ytre faktorer som høyt fluorinnhold under tannutviklingen eller begynnende karies kan også spille en rolle.
Genetiske tilstander
Noen mineraliseringsforstyrrelser skyldes genetiske faktorer.
Molar Incisor Hypomineralization (MIH) er en vanlig mineraliseringsforstyrrelse som rammer omtrent hvert femte barn, og oppstår allerede i løpet av det første leveåret. Den ujevne emaljedannelsen fører til gulhvite eller gulbrune flekker, ofte på jeksler og fortenner. Tenner som er rammet av MIH kan være mer følsomme og ha økt risiko for ising og skader.
Amelogenesis Imperfecta (AI) er en sjelden genetisk tannsykdom som påvirker utviklingen av emaljen. Den kan føre til striper, groper eller misfarginger i form av hvite, gule eller brune flekker. Fordi emaljen er svekket, kan sykdommen føre til tilbakevendende tannproblemer gjennom hele livet, inkludert økt risiko for tannstein, plakk, karies og tannkjøttsbetennelse.
Traume mot melketenner
Hvite flekker kan oppstå som følge av traume mot melketennene, for eksempel hvis et barn faller og slår en tann. Dette kalles traumatisk hypomineralisering og kan føre til en tydelig avgrenset forandring i emaljen på den underliggende permanente tannen.
Initialkaries som følge av dårlig munnhygiene
Hvite flekker kan være et tidlig tegn på initialkaries – det første stadiet av et hull i tannen. Når emaljen begynner å brytes ned, endres dens gjennomsiktighet, noe som gjør at flekkene ser hvite ut. Dersom kariesutviklingen fortsetter, kan flekkene bli brune eller svarte.
Når plakk og bakterier ikke fjernes skikkelig, kan det føre til karies. Det oppstår ofte på steder som er vanskelige å rengjøre, for eksempel rundt fester på en fast tannregulering. Genetiske faktorer kan også spille en rolle, da noen personer har høyere risiko for å utvikle karies.
Fluorose
Fluorose oppstår når barn får i seg for mye fluor under tannutviklingen. Dette kan føre til hvite prikker, striper, brune flekker eller ujevn, grovporet emalje.
I store deler av Norge er fluorinnholdet i drikkevannet lavt, noe som gjør at fluorose er sjelden. Tilstanden forekommer oftere i områder med naturlig høyt fluorinnhold, for eksempel enkelte deler av Østlandet og noen regioner i utlandet.